· 

4D CAM breidt met Autodesk CAM software uit naar Nederland

Het Vlaamse 4D CAM heeft bijna alle Nederlandse Delcam klanten van Bemet overgenomen. De CAM specialist die in België al 15 jaar de maakindustrie ondersteunt met onder andere de vroegere Delcam software, breidt namelijk uit naar Nederland. Frank Smets gaat 4D CAM in Nederland ondersteunen en een deel van de support van Feature CAM op zich nemen.

 

Frank Smets neemt verkoop en support FeatureCAM op zich

Frank Smets heeft zijn werk bij Hurco verruild voor een eigen onderneming:Pro4CNC. Van daaruit gaat hij met twee activiteiten de verspaningsmarkt op: opleiden van vakmensen voor de verspaning van enkelstuks en kleine series én het verkopen van het CAM pakket FeatureCAM. Ook neemt hij een deel van de support van dit pakket voor zijn rekening. Voor dit laatste werkt Frank Smets nauw samen met het team van 4D CAM in België. Dat is al sinds 15 jaar actief in de CAM wereld, terwijl eigenaar Jan Raes al meer dan 20 jaar ervaring heeft met de producten van Delcam.

 

Autodesk FeatureCAM

Sinds Delcam anderhalf jaar geleden werd overgenomen door Autodesk, is er een aantal veranderingen doorgevoerd. Een hiervan heeft ertoe geleid dat 4D CAM het grootste deel van de Delcam klanten van Bemet heeft overgenomen. “Zo niet allemaal”, zegt Jan Raes. 4D CAM wil het Nederlandse klantenbestand nu verder gaan uitbreiden en werkt daarom onder meer samen met Frank Smets. Met name voor FeatureCAM, de CAM software, zien beiden nog veel groeikansen. FeatureCAM sluit volgens Frank Smets naadloos aan op het maken van enkelstuks en kleine series waar de Nederlandse verspanende industrie sterk in is. Hij durft zelfs te beweren dat verspanende bedrijven hun winst kunnen halen uit een efficiëntere programmering. “Verspanende bedrijven kunnen tijdwinst boeken als ze slimmer gaan programmeren.”

 

CAM-programmeren vergaand geautomatiseerd

FeatureCAM automatiseert namelijk het programmeren voor een heel groot deel. De software herkent de belangrijkste bewerkingen in een solid die wordt ingelezen. De software kiest automatisch de meest geschikte freesstrategieën en gereedschappen en schrijft zelf het programma. Frank Smets: “Het belangrijkste is om alle per machine beschikbare gereedschappen in de CAM-bibliotheek te hebben, om dan grote stappen te kunnen maken.” Bijzonder aan FeatureCAM is dat na de simulatie, waarin onder andere op botsingen wordt gecontroleerd, geen extra handeling voor postprocessing nodig is. “De software stuurt tijdens de simulatie de gegevens automatisch door de postprocessor en genereert direct de NC code voor de machine. Gaat de simulatie goed, kun je direct starten op de machine.” Overigens is FeatureCAM zowel geschikt voor het programmeren van freesmachines, draaibanken en CNC vonkmachines. De meeste recente versie van FeatureCAM ondersteunt ook Swiss type draaibanken (langdraaiautomaten). Gebruikers werken dus voortdurend vanuit dezelfde omgeving.

 

(Bron: Franc Coenen, Made-in-Europe, Februari 2017)