· 

In drie dagen leren CNC-machines programmeren?

Frank Smets (Pro4CNC) leert zij-instromers in enkele dagen programmeren met dialoogbesturing.

Frank Smets heeft zijn werk bij Hurco verruild voor een eigen onderneming: Pro4CNC. Hij gaat zijn jarenlange ervaring in de verspaning vooral inzetten op het vlak van scholing. “Maar dan wel gericht op de vakmensen voor enkelstuks en kleine series.” En daar sluit zijn tweede activiteit naadloos op aan: de vertegenwoordiging en support voor FeatureCAM in samenwerking met 4D CAM.

Frank Smets was jarenlang hét gezicht van Hurco in Nederland en België. Zelfs het laatste anderhalf jaar, waarin hij voor Hurco in München de Europese serviceactiviteiten heeft gereorganiseerd, wisten klanten hem te bereiken met vragen over bijvoorbeeld de slimmigheden in de besturing van de Amerikaanse machinebouwer. “En eigenlijk heb ik al die tijd mensen horen klagen over het feit dat ze geen goede medewerkers kunnen vinden. Met name mensen die snel een enkelstuk of een kleine serie kunnen programmeren en maken”, zegt Frank Smets over wat hem op het idee van Pro4CNC heeft gebracht. “In mijn eentje kan ik de wereld niet veranderen. Maar ik denk wel een beetje mee te kunnen helpen het personeelstekort aan te pakken.”

 

Snel mensen geschikt maken voor de verspaning
Met zijn opleidingsactiviteiten richt Frank zich speciaal op de bedrijven die enkelstuks en kleine series maken. Verspanende bedrijven waar dus vaak andere werkstukken geprogrammeerd moeten worden. “Dat is voor MKB-bedrijven de activiteit waarmee ze geld kunnen verdienen”, zegt hij. Dat is ook de groep waar de Winmax besturing van Hurco zo aantrekkelijk voor is. “Er zijn echter meer dialoogachtige programma’s. Siemens Shopmill en Shopturn, Fanuc Manual Guide en ook Heidenhain heeft een dialoogachtige besturing in het programma. Voor die besturingen ga ik de opleidingen aanbieden.” Frank Smets is er namelijk van overtuigd dat ook mensen zonder verspaningsachtergrond snel met deze dialoogbesturingen een zodanig niveau bereiken, dat ze inzetbaar zijn in verspanende bedrijven. “Mits ze affiniteit hebben met techniek en een tekening kunnen lezen.” 

Zij-instromers 

Door onder andere samen te werken met uitzendbureaus, kan hiermee een grotere groep zij-instromers worden bereikt. Met cursussen in kleine groepen, 2 tot 4 mensen, wil Frank de deelnemers in 2 tot 3 dagen wegwijs maken in de CNC-besturingen zodat ze aan de slag kunnen. Omdat de opleidingen afgestemd worden op de doelgroep, zijn ze ook geschikt voor mensen die al in de metaal werken maar bijvoorbeeld de stap naar CNC-bewerken willen zetten. “Het gaat er ook om dat bedrijven investeren in hun huidige medewerkers en ze naar een hoger niveau brengen.” In de toekomst wil Frank de opleidingen zelfs uitbreiden richting meer de algemene verspaningstechniek. Met gerichte scholing kunnen bedrijven hun verspanende vakmensen toerusten voor de alsmaar hogere eisen die gesteld worden.

 

Geld verdienen door extern te programmeren

De opleidingen gaan plaatsvinden in een opleidingsruimte van Pro4CNC. Daar werken de deelnemers op een laptop met een offline versie van het programmeersysteem. Door de deelnemers op een laptop te leren programmeren, is de stap naar extern programmeren snel gezet. Daar sluit de tweede activiteit van Pro4CNC op aan. Frank Smets werkt hiervoor samen met 4D CAM. Het Belgische bedrijf heeft dit jaar alle Delcam activiteiten van het Nederlandse Bemet overgenomen. Pro4CNC verzorgt voor 4D CAM in Nederland de verkoop en ondersteuning voor FeatureCAM, het CAM-programma van het vroegere Delcam dat tegenwoordig onderdeel is van Autodesk. 

 

Winst uit efficiënte programmering

FeatureCAM sluit volgens Frank naadloos aan op het maken van enkelstuks en kleine series. Sterker nog: hij durft te beweren dat verspanende bedrijven hun winst kunnen halen uit een efficiëntere programmering. “Verspanende bedrijven kunnen tijdwinst boeken als ze slimmer gaan programmeren.”

 

FeatureCAM automatiseert het programmeren

Hij komt dikwijls echter bij bedrijven die denken dat CAM-programmeren complex en moeilijk is. Juist op dit punt bewijzen de ontwikkelaars van FeatureCAM het tegendeel. Dit CAM-pakket automatiseert het programmeren voor een heel groot deel. De software herkent de belangrijkste bewerkingen in een solid die wordt ingelezen. Freesstrategieën, gereedschappen, de software kiest automatisch de meest geschikte en schrijft zelf het programma. Frank Smets: “Het belangrijkste is om alle per machine beschikbare gereedschappen in de CAM-bibliotheek te hebben om dan grote stappen te kunnen maken.” Bijzonder aan FeatureCAM is ook dat na de simulatie, waarin onder andere op botsingen wordt gecontroleerd, geen extra handeling voor postprocessing nodig is. “De software stuurt tijdens de simulatie de gegevens automatisch door de postprocessor en genereert direct de NC code voor de machine. Gaat de simulatie goed, kun je direct starten op de machine.” Overigens is FeatureCAM zowel geschikt voor het programmeren van freesmachines, draaibanken (sinds kort ook langdraaiautomaten) en CNC vonkmachines. Gebruikers werken dus voortdurend vanuit dezelfde omgeving.

 

De vakman blijft nodig

Heb je dan eigenlijk nog wel medewerkers nodig die geleerd hebben zelf te programmeren? Absoluut, is Franks overtuiging. “Het CAM programma programmeert veel automatisch, maar uiteindelijk moet degene die ermee werkt wel een frezer zijn. Je moet wel weten wat te doen als in de simulatie bijvoorbeeld een botsing van een houder gedetecteerd wordt.”

 

(Bron: Franc Coenen, Made-in-Europe, juni 2017)