Hoewel er vele tientallen CAM-systemen beschikbaar zijn, is het kiezen ervan niet zo moeilijk als velen denken. Het komt erop aan de beste software te kiezen voor
uw toepassing. Hier beschrijven we de 6 belangrijkste zaken waarop u moet letten. Inclusief uitgebreide video-uitleg.
1. Kies het juiste type CAM-systeem
CAM-software is beschikbaar in drie verschillende configuraties, te weten volledig geïntegreerde CAD/CAM-pakketten, CAM-pakketten met slechts een beetje CAD en pure CAM-pakketten.
Volledig geïntegreerde CAD/CAM-pakketten
In dit pakket is de CAM-software
geïntegreerd in de CAD-ontwerpsoftware, die door ontwerpafdelingen wordt gebruikt. Omdat het is geïntegreerd in een volledig ontwerppakket, bevat het vaak ontwerpfuncties die niet in andere
CAM-pakketten voorkomen, zoals; bematingen, printen, stuklijsten, solid-, oppervlaktemodellering, samenstellingen en natuurlijk een geïntegreerde CAM-oplossing.
De voor- en nadelen van dit volledig geïntegreerd CAD/CAM-systeem zijn:
- Eén enkele workflow van ontwerp naar bewerking
- Volledige CAD-functionaliteit voor het aanpassen van onderdelen of het modelleren van mallen
- Handhaving van verbinding tot het 3D model
- Met samenstellingsfuncties kunt u eenvoudig mallen, spanners, machineklemmen en tafels importeren
- Minder interfaces en software om te leren
- Geen problemen met import en export van data
CAM-pakketten met slechts een beetje CAD
Deze worden meestal op de markt gebracht als
CAM-systemen, maar bevatten veel CAD-functies die nodig zijn voor de bewerking. Deze systemen kunnen draadmodel-, oppervlakte- en solid modellen maken en bewerken, maar beschikken mogelijk niet
over alle geavanceerde ontwerptools zoals in een volledig geïntegreerd CAD/CAM-pakket.
De voor- en nadelen van CAM-pakketten met slechts een beetje CAD zijn:
- Kunnen niche of speciale functies bevatten, die niet te vinden zijn in andere systemen
- CAD-functies gericht op bewerkingen, zoals het maken van elektroden.
- Bedrijf is sterk CAM-gericht
Pure CAM-pakketten
Deze types hebben een gedetaileerde focus op CAM alleen. Hun
software maakt alleen toolbanen voor CNC-machines en heeft alleen minimalistische ontwerpfuncties voor zaken als het maken van begrenzingen.
De voor- en nadelen van de volledige CAM-pakketten zijn:
- Pure focus alleen op CAM-functies
- Veel van deze pakketten zijn erg krachtig
- Kan handig zijn als de 3D modellen altijd klaar zijn om te worden gefreesd.
2. Bepaal de soorten onderdelen die u gaat frezen
Zodra de soort onderdelen, die bewerkt moeten worden, bepaald zijn, kan deze informatie worden gebruikt om keuzes te verfijnen. De meeste CAM-freespakketten hebben verschillende functionaliteiten, vaak gedicteerd door het type freesbewerkingen, die moeten worden uitgevoerd.
- Boren, kotteren, diepgat- en koelkanaalboringen - gebruiken typisch gecombineerde cycli op uw CNC-besturing
- Twee-assig frezen - waarbij de CNC-machine gelijktijdig in de X- en Y-richting beweegt, maar niet in Z. Hierin zitten eenvoudige contour- en kamerbewerkingen.
- Drie-assig frezen - dit kan variëren van kleine, vrij eenvoudige stukken zoals een beugel voor een motorsteun tot een zeer complexe matrijs zoals een dashboard van een auto. Meestal verplaatst het gereedschap zich tegelijkertijd in X, Y en Z. Deze vorm van frezen komt het meest voor.
- Vijf-assig frezen - waarbij de machine ook rotatieassen heeft - meestal A, B en / of C - bovenop de reguliere lineaire asbewegingen. Als de rotaties gelijktijdig plaatsvinden met de lineaire (XYZ) bewegingen, wordt dit simultaan 5-assig bewerken genoemd. Als het onderdeel enkel gepositioneerd wordt en dan in drie assen bewerkt wordt, spreekt men van gepositioneerd oftewel 3+2 bewerken.
- Ook kan CAM-functionaliteit nodig zijn voor andere bewerkingen zoals draaibanken, draadvonken of lasersnijders.
Diverse CAM-producten zullen bij sommige soorten freesbewerkingen sterker zijn dan andere. Bepaal of u automatische feature-herkenning nodig hebt voor gaten en pockets, of dat u ze handmatig per stuk moet programmeren. Misschien hebben uw onderdelen geen eenvoudige vormen, maar zijn ze complexe, vrije vormen. U moet bepalen welk type bewerkingen het meest essentieel zijn voor uw bedrijf en u concentreren op die CAM-pakketten die aan deze behoeften voldoen. Koppel vervolgens de functionaliteit in het CAM-programma aan het type onderdelen dat u gaat frezen.
Ten tweede moet u ook toekomstige groeiplannen in ogenschouw nemen. Het is niet ongebruikelijk dat bedrijven meer complexe data en freesbewerkingen gaan uitvoeren naarmate hun vaardigheidsniveau en ervaring toenemen. Hoewel u misschien begint met het frezen van alleen eenvoudige prismatische 3D-onderdelen, kunt u groeien tot complexe 3D-gegevens. CAM-pakketten moeten een groeipad bieden voor uw freesbehoeften.
Twee veelgemaakte fouten bij CAM-aankoopbeslissingen zijn het kopen van te weinig of juist te veel software voor uw behoeften. Indien u te weinig koopt, moet u later meestal upgraden naar een ander pakket. Indien u te veel koopt, betaald u te veel en maakt geen gebruik van de meeste functies waarvoor geld uitgegeven is. Een veel voorkomende manier dat iemand te veel koopt, is de aanschaf van 5-assige simultane CAM-software, wanneer blijkt dat 5-assige positionerende software sneller, eenvoudiger en goedkoper is en de onderdelen net zo goed worden bewerkt.
3. Kies de juiste softwareontwikkelaar
De kracht van een CAM-product kan niet groter zijn dan de kracht van de ontwikkelaar. Men moet dus kijken naar de producent van de software en op het volgende letten:
- Hoeveel ontwikkelaars en supportmedewerkers zijn er voor het product?
- Heeft de ontwikkelaar de middelen om door te gaan met verdere ontwikkeling?
- Hoe vaak zijn updates beschikbaar?
- Heeft de ontwikkelaar personeel dat CNC bewerkingen begrijpt of CNC-machine ervaring heeft?
De snelle tip hier is om te kopen bij een bedrijf dat goed bekend is met de software en uitstekende support biedt. Een bedrijf dat zich op lange termijn inzet voor de CNC productie en het helpen van haar klanten. Ook internet en e-mail hebben de klant-ondersteuning dichter bij de eindgebruiker gebracht dan ooit tevoren.
4. Bepaal de soorten freesdata
Freest u wat u zelf in eigen bedrijf ontwerpt, of krijgt u data van klanten om te frezen? Bij het frezen van onderdelen bij een toeleverancier zijn er meestal verschillende soorten data die gefreesd worden. De eenvoudigste zijn 2D , gevolgd door 3D draadmodelgegevens, solid 3D modellen, oppervlaktemodellen en andere gespecialiseerde gegevens zoals scangegevens of puntenwolken. Vaak zullen de soorten data, die u verwacht te frezen, de beschikbare CAM-keuzes beperken.
Als u externe data gebruikt, moet u ervoor zorgen dat het toekomstige CAM-systeem in staat is om betrouwbaar de te bewerken gegevens te importeren. Bij gebruik van een geïntegreerd CAD/CAM-systeem worden de gegevens meestal in dezelfde omgeving getekend. Aangezien veel toeleveranciers gegevens van een ander bedrijf en meestal een ander CAD-systeem verwerken, moet u rekening houden met de beschikbare vertalers. Veel verschillende opties zijn beschikbaar voor het importeren van gegevensformaten zoals DXF, IGES, STEP, STL, ACIS solids en Parasolids. Wanneer u rekening houdt met vertalers, denk dan juist aan kwaliteit als aan kwantiteit.
U moet overwegen of deze vertalers inbegrepen zijn in de software of extra kosten, en hoe dat de waarde van de CAM-oplossing beïnvloedt.
5. Bepaal in welke afdeling u gaat programmeren
Van bedrijf tot bedrijf is het gebruikelijk dat de CAM-software op verschillende locaties en in verschillende processen wordt gebruikt. U moet bepalen waar de software zal worden gebruikt en door welke werknemers. Drie veelgebruikte locaties voor de CAM-software zijn: de CAD-afdeling, de CAM-afdeling en de werkvloer. De bediening van de freessoftware binnen de CAD-afdeling maakt het mogelijk dat één engineeringfunctie binnen een organisatie verantwoordelijk is voor ontwerp en productie. Afhankelijk van de werkbelasting kan deze optie het aantal softwarelicenties en benodigde computers verminderen. Aangezien CAD-operators al met de computer omgaan, leren ze de CAM-software doorgaans snel. Vaak ziet u in deze structuur het volledig geïntegreerde CAD/CAM-systeem.
Het nadeel van de CAD-afdelingsstrategie is dat veel CAD-ontwerpers geen ervaring hebben met daadwerkelijke freesbewerkingen. Bovendien kunnen frequente onderbrekingen van de freesafdeling naar de CAD-afdeling de ontwerpproductiviteit verstoren. Ten slotte kan de computerlicentie in een drukke tijd worden bezet voor CAD-bewerkingen en niet beschikbaar zijn voor CAM.
Bedrijven die een afzonderlijke CAM-afdeling gebruiken, gebruiken deze doorgaans als een interface tussen de CAD-ontwerpers en de freesmachines op de werkvloer. CAM-afdelingen krijgen de databestanden van de CAD-afdeling en programmeren de toolbanen om uit te voeren in de werkplaats. Vaak hebben CAM programmeurs ervaring met verspanende bewerkingen. In deze omgeving kunt u alle drie typen systemen vinden: geïntegreerde CAD/CAM, CAM met alleen wat CAD en puur CAM.
Het nadeel van het gebruik van een CAM-afdeling is de extra logistieke stap in het productieproces. CAM-operators kunnen door zowel de CAD-afdeling als de werkplaats worden gestoord met vragen en wijzigingen. Snellere pc's met lagere prijzen en gebruiksvriendelijke CAM-softwarepakketten hebben het voor veel bedrijven mogelijk gemaakt om de CAM-programmering direct op de werkvloer te plaatsen. Hierdoor kan de persoon die het meest vertrouwd is met de freesmachine en gereedschappen zijn eigen toolbanen programmeren. Deze strategie kan zorgen voor minder onderbrekingen van beide afdelingen en zorgt in het algemeen voor kortere doorlooptijden. Nadelen van deze methode zijn dat extra licenties en training nodig kunnen zijn voor de hoeveelheid werk. Werkvloerprogrammering vereist in het algemeen een CAM-oplossing die gemakkelijk in gebruik is en snel werkt.
6. Zorg dat u een “testrit” maakt
Dit is het belangrijkste deel van het kiezen van een CAM-systeem. Voer een proefevaluatie van het systeem uit en frees daadwerkelijk producten op de freesmachines. Door software te evalueren op uw eigen data, op uw eigen machines en in uw eigen werkplaats, kunt u bepalen of het hele pakket en proces gaat werken of niet.
Houd bij het testen van de CAM-software rekening met het volgende:
- Probeer de software uit op de grootste onderdelen, die u moet bewerken, om te zien hoe goed de database omgaat met grotere databestanden.
- Probeer de software op de kleinste en mooiste onderdelen die u moet bewerken en controleer de afwerking van het oppervlak en de kwaliteit.
- Als er onderdelen die in het verleden bijzonder moeilijk te programmeren waren, probeer dan een aantal daarvan uit in de nieuwe software.
- Controleer of er al postprocessors beschikbaar zijn voor uw machines.
- Controleer en gebruik online middelen voor training, zoals YouTube-video's, webinars en andere onlinebronnen.
- Controleer en gebruik onlinebronnen voor ondersteuning, zoals forums. Controleer of ze actief zijn en of mensen antwoord op vragen krijgen.
Eindconclusie
Het selecteren van een CAM-systeem hoeft niet moeilijk te zijn. Begin met te beslissen of u een volledig geïntegreerde oplossing tussen ontwerp en productie wilt, of bereid bent om meerdere systemen te hebben. Selecteer er vervolgens een, waarvan de functionaliteit overeenkomt met de behoeften van uw onderdelen en maak daarmee vervolgens een “proefrit”. Als dat lukt, is het grootste deel van uw selectie al afgerond.
(Bron Autodesk Resources)