· 

Stop met programmeren aan de machine: 7 nadelen met hun oplossing

De wereldwijde markt voor toeleveranciers verandert snel, met concurrentie vanuit alle richtingen en marges die krimpen naarmate iedereen zijn verspaningsactiviteiten aanscherpt.

Enkele zaken, die deze veranderingen aansturen, zijn: 

  • Concurrentievoordelen zijn kleiner dan ooit
  • Prijzen van concurrenten en lagere marges, waarbij veel toeleveranciers om hetzelfde werk vechten, spelen een steeds belangrijkere rol.
  • Uitbreiding van de bewerkingsmogelijkheden, om meer of het beter te kunnen doen met de bestaande machines.
  • Hogere eisen aan werknemers, mensen worden routinematig gedwongen om meerdere functies te vervullen tijdens hun werk.
  • Nieuwe technologieën, deze kunnen uw huidige productiemethoden volledig verstoren. 

Uitdagingen

Toeleveranciers staan voor veel uitdagingen zoals: 

  • Op de hoogte blijven van nieuwe technologieën; zoals de nieuwste gereedschapsgeometrieën, de nieuwste software-algoritmen, de nieuwste werkstukopspantechnieken, enz.
  • Een productiviteitsvoordeel behalen en behouden; een proces of methode vinden, die een duidelijk concurrentievoordeel oplevert en dat voordeel behoudt zonder in de toekomst achter te lopen.
  • Het vinden of opleiden van geschoold personeel; sommige bedrijven werven intern, anderen zoeken extern. In beide gevallen is niet te verwachten dat slecht opgeleide werknemers uitblinken en concurrentievoordeel bieden ten opzichte van goed opgeleide werknemers.
  • Het machinegebruik maximaliseren; er wordt wel gezegd: "als de spil niet draait, verdien je niets", gebruik dan de juiste accessoires om de machines draaiende te houden, zelfs na werktijd indien mogelijk.
  • Het maximaliseren van machinemogelijkheden; het meeste uit uw machine halen, gebruik maken van het maximaal beschikbare spilvermogen en spilkoppel, in plaats van slechts een klein percentage van de mogelijkheden te gebruiken.

 

7 nadelen van programmeren aan de machine met hun oplossing

Er zijn veel argumenten voor en tegen CNC-programmering aan de machine, hieronder vindt u een overzicht van de veel voorkomende nadelen die worden opgelost door CAD / CAM-programmering.

 

1. Tijd besteed aan programmeren

Meestal loopt de machine niet als er een programma voor een onderdeel aan de machine geschreven wordt, of wanneer er een dryrun wordt uitgevoerd. In een CAD / CAM-omgeving kunt u het onderdeel offline programmeren, terwijl de machine iets anders aan het bewerken is. U kunt ook het programma simuleren om precies te laten zien hoe het op de machine bewerkt zal worden, waardoor de tijd wordt bespaard, die nodig zou zijn voor een dryrun.

 

2. Menselijke fouten

Handmatige programmering, vooral waar meetkundige functies nodig zijn, is gevoelig voor menselijke fouten en afrondfouten. Het vinden van deze fouten kan lang duren. Met CAD / CAM-systemen is wat u op het computerscherm ziet, wat u krijgt in de machine.

 

3. Tooling en werkstukopsanning visualiseren

Bij handmatig programmeren, moet u mogelijk rekening houden met de locatie van spanmallen en klemmen om botsingen te voorkomen. Deze kunnen in een CAD-model worden geïmporteerd en  gevisualiseerd en automatisch vermeden worden.

 

4. Snelle onderdeelwijzigingen

Elke keer dat een onderdeel verandert, moet de NC-code worden doorzocht om wijzigingen aan te brengen of opnieuw begonnen worden. CAD / CAM-systemen behouden de koppeling tussen het onderdeel en het CNC-programma, waarbij als het onderdeel wordt gewijzigd, ook de toolbanen automatisch worden bijgewerkt.

 

5. Kwaliteit van het programma, maximaliseert output

Een CAD / CAM-systeem kan toolbanen berekenen waarbij het spaanvolume altijd constant is. Op deze manier kunt u te allen tijde op de maximale freesvoeding werken. Dit is handmatig vrijwel onmogelijk om te berekenen, en als gevolg daarvan lopen bewerkingen vaak op lagere snelheden.

 

6. Leercurve

U leert een CAD / CAM-systeem eenmaal en gebruikt het daarna op alle machines in de werkplaats. Als u echter handmatig programmeert, moet u leren om verschillende besturingen te programmeren, ook bij eventueel nieuw aan te kopen machines.

 

7. Gegevensbeheer

Het handmatig archiveren en ophalen van gegevens is gevoelig voor fouten of tijdrovend om het juiste deel uit het verleden te vinden. Veel CAD / CAM-systemen voeren deze functies automatisch uit.

7 voordelen van automatische CAD / CAM-programmering

Naast het overwinnen van veel van de nadelen van handmatig programmeren, zijn er nog een aantal andere voordelen van CAD / CAM-programmering.

1. Stop met het opnieuw genereren van onderdelen

Als u handmatig een tekening programmeert, is de kans groot dat iemand al een 3D-model van het onderdeel heeft gemaakt. Verspil geen tijd aan het opnieuw creëren van wat al ontworpen is en werk vanaf het begin met het originele 3D-bestand.

 

2. Neem moeilijker werk aan

Vergroot uw mogelijkheden door werk aan te nemen dat niet realistisch zou zijn om handmatig te programmeren. Niet alleen betalen veel van deze moeilijkere onderdelen beter, maar je hebt nu ook een grotere pool van potentieel werk om uit te putten.

3. Maak uw offerte nauwkeuriger en sneller

Gebruik een CAD / CAM-systeem tijdens het offerteproces om ervoor te zorgen dat uw looptijden zo nauwkeurig mogelijk zijn. Hierdoor kunt u onderdelen nauwkeuriger en met de juiste winstmarge aanbieden.

 

4. Offline werken

Ontwerp en programmeer onderdelen terwijl de machine een andere programma uitvoert. Neem uw werk mee en maak updates en wijzigingen altijd en overal, en upload de gegevens waar nodig in de cloud.

 

5. Werk beter samen

Heeft u een vraag over een onderdeel en heeft u een snel antwoord nodig? Met samenwerkingshulpmiddelen kunt u uw vraag over het 3D-model delen met anderen en onmiddellijk feedback krijgen.

 

6. Maximaliseer het machinegebruik

Naast het helpen de machines draaiende te houden terwijl u offline programmeert, kan het gebruik van digitale simulatie in uw CAM-systeem het vertrouwen bieden dat nodig is om onbeheerd of 's nachts te werken. Dit kan het machinegebruik aanzienlijk verbeteren en de winst verhogen terwijl tegelijkertijd de downtime wordt verminderd.

7. Krijg meer high value werk binnen

Als u overschakelt van handmatige CNC-programmering naar een CAD / CAM-systeem, kunt u meer meer high value werk binnen krijgen. Werk rechtstreeks met klant- of ontwerpdata, offline en verhoog de spiluren.

 

(Bron: Autodesk Manufacturing Resources)